Home O mne

O mne

od Radek
ecoblog - preco vznikol - pribeh
Volám sa Radek a týmto blogom chcem inšpirovať ostatných, aby začali o svojom konaní vo vzťahu k prírode premýšľať inak. Súčasne by som rád popísal, prečo som založil Ecoblog. Tento projekt je mojím koníčkom popri mojom stabilnom podnikaní.

Kupujem pre seba a potom testujem ekologické alebo zero-waste produkty a potom o nich píšem recenzie. Súčasne vo svojich článkoch popisujem moje skúsenosti alebo myšlienky.

Veľa cestujem a pri svojich každoročných cestách do Santiaga de Compostely, kedy prejdem približne 1000 km pešo, mám čas na dlhé premýšľanie. Na svojej zatiaľ poslednej ceste som si uvedomil, že týmto blogom môžem odovzdať niečo pozitívne ostatným ľuďom.

Poslanie Ecoblogu

Verím v svet, kde sa ľudia správajú k planéte s rešpektom. Verím, že všetci môžeme po malých krôčikoch ozdraviť svoj postoj k Zemi. Verím tiež, že vás moje články tu na blogu inšpirujú k tomu urobiť svet lepším a zdravším miestom 🙂

Možno sa v niečom z toho spoznáte a poviete si, že už o tom tiež premýšľate a rozhodnete sa svoj život po malých krôčikoch zmeniť. Ja som ten svoj život pomaly meniť začal 🙂 Rád by som vás aspoň trochu inšpiroval.

Zero waste a vianočné prianie

Posledných pár mesiacov ma dosť zožieralo, keď som po každom nákupe v Bille vyhadzoval neskutočné množstvo odpadu. Zdalo sa mi to úplne zbytočné a cítil som ľahkú bezmocnosť. Začal som dumať nad tým, ako to aspoň trochu obmedziť. Zrovna som letel v lietadle a čítal nejaký časopis. Uvidel som v ňom reklamu na knihu Domácnosť bez odpadu. Je zaujímavé, že keď je vaša myseľ zameraná určitým smerom, začínate vidieť s tým spojené veci.

Pretože sa blížili Vianoce, tak som si túto knihu "objednal" u Ježiška 🙂 Súčasne som v januárovom Forbes hneď z kraja roku našiel zaujímavé témy o firmách, ktoré to s našou planétou myslia dobre. To bolo tým posledným dokopnutím, pretože medzi všetkými článkami som našiel rozhovor s Martinem Rozhoněm a tiež článok o e-shope Econea. Pár ich produktov som nejaký ten rok späť už doma mal, ale nijako aktívne som ich nepoužíval a ani som poriadne nevenoval pozornosť ekológii. Ten článok to ale zmenil.

ecoblog - preco vznikol - pribeh

Ako som založil Ecoblog

Išiel som na ich web, registroval sa k 7 tipom pre začiatočníkov a na základe týchto tipov som urobil svoju prvú objednávku výrobkov pre domácnosť šetrným k prírode. Píšem o tom tiež tu. No a potom som tie výrobky začal používať 🙂

Vždy som bol veľký nadšenec a keď ma niečo chytilo, tak som sa s tým hneď musel deliť s ostatnými. Pracoval som 11 rokov vo financiách a mal som blog o finančnej sfére. Vo financiách mimochodom pracoval aj Pavol, jeden zo zakladateľov Econea.cz.

No a pretože som sám začal pracovať na tom, aby som trošku uľavil tejto planéte, začal som písať aj tento blog a deliť sa o skúsenosti s výrobkami, ktoré používam. Občas narážam na určité ťažkosti s týmito novými vecami a dostávam sa do stresových situácií, napr. keď na eko vrecúška v supermarkete nalepím nálepky z váhy a pri platení tam zrazu nie sú 🙂

Ecoblog nie je pre extrémistov

Nechcem mať blog pre extrémistov. Sám si neviem predstaviť, že zo dňa na deň vyhodím všetky šampóny, mydlá, pracie prášky, plastové tašky a začnem používať všetko ekologické. Preto sa mi páči aj postoj Econea - pekne pomaly, po malých krôčikoch.

Netreba hneď všetko od podlahy zmeniť, piecť si doma chleba, variť si vlastné mydlo alebo vyrábať svoju vlastnú zubnú pastu, ktorá nebude zamorovať životné prostredie. Malé krôčiky znamenajú napríklad začať používať ekologickú tašku, ktorú po každom nákupe nevyhodím alebo brať si so sebou opakovane na nákupy ekologické vrecká na ovocie.

Prestanete brať v supermarkete ich igelitové vrecká a už tým prírode pomôžete. Zmena musí prísť zdola. To je mimochodom veľmi podobné myšlienke Dobrokávy, ktorá začala tu v Brne. A to mne samotnému je veľmi blízke. A chcem sa o tieto myšlienky deliť ďalej. Preto dnes existuje Ecoblog.

Verím, že zmena musí prísť  zospodu

Chcem, aby moja domácnosť bola šetrná k prírode a podporovala udržateľnosť, to znamená, aby sme si túto planétu sami nezničili. Zatiaľ žiadnu ďalšiu nemáme. Rád vám poskytnem inšpiráciu k tomu urobiť to isté 🙂

Mojim snom je pomôcť prvým 1000 ľuďom urobiť túto zmenu. Pomôžete mi?

S čím vám Ecoblog môže pomôcť?

Na blogu píšem z veľkej časti recenzie na ekologické výrobky, ktoré sám používam. Začalo to recenziami z Econey, pokračovalo Vitalvibem, Wild & Coco, Powerlogy, atď. Tiež cca 2x mesačne napíšem článok venovaný všeobecnejším témam z oblasti ekológie alebo zrecenzujem nejakú zaujímavú knihu. Vždy sa ale jedná o tému, ktorá sa ma osobne dotýka a mám s ňou svoju vlastnú skúsenosť.

Zakúpenie ekologických výrobkov

Na mojom webe sa tiež nachádza e-shop, v ktorom môžete všetky výrobky, o ktorých píšem aj zakúpiť. Cez tento odkaz sa tam dostanete. Ecoblog nie je magazín, ktorý je niekým platený, či už nejakým zamestnávateľom alebo vo forme dotácií. Jediný príjem mi plynie z provízií, ktoré dostanem, keď si moji čitatelia kúpia niektorý z výrobkov, o ktorých píšem.

Kontakt

Ak ma chcete kontaktovať, tak mi prosím napíšte tu. Odpoviem na všetko.

Zanechajte komentár